Waarom is R&B zo populair?

Waarom is R&B zo populair

Muziek is niet meer weg te denken uit ons leven. Tijdens het werken, tijdens het poetsen, tijdens het fietsen. Overal staat onze radio op of hebben we een hoofdtelefoon op om naar muziek te luisteren. Maar omdat we allemaal graag naar muziek luisteren, betekent het nog niet dat wel allemaal graag naar dezelfde muziek luisteren. Doorheen de jaren is muziek zo ontwikkelt en zijn er zo veel verschillende muziekstijlen ontstaan dat het niet meer bij te houden is. Een van de populairste muziekstijlen is R&B. Hier op www.discogroothuis.nl vind je meer informatie over allerlei muziekstijlen.

Het ontstaan van R&B

De muziekstijl R&B staat voor Rythm & Blues en is in de jaren ’40 ontstaan door zijn voorganger Race Music. Een muziekstijl met Afro-Amerikaanse blues en jazzmuziek die zich vooral richt op zwarte muziek. Maar de term ‘Race’ werd te discriminerend waardoor de term Blues & Rythm ontstaat, die in 1948 dan wordt omgezet naar de definitieve muziekstijl Rythm & Blues, afgekort R&B.

Evolutie van R&B

R&B begint in de loop der jaren enorm te veranderen. Een lied dat in de jaren 40 op nummer 1 stond in de R&B top, zal helemaal niet meer vergelijkbaar zijn met een recent nummer 1 R&B nummer. Vroeger was R&B vooral zwarte muziek maar dat is nu veel minder waar. Waar het in de beginjaren vooral om Rock & Roll en bluesmuziek ging, evolueert dit in de jaren ’50 meer naar gospel en soulmuziek. Stelselmatig begint het genre in de jaren ’70 meer over te gaan in soul en funk en kan je nog maar weinig terugvinden van die oorspronkelijke blues. Sinds de jaren ’80 wordt R&B meer en meer omschreven als een mix van fun, hip-hop, dance en soul muziek. Het begint met Stevie Wonder en Michael Jackson en gaan over tot de R&B artiesten die nu wereldbekend zijn. Denk maar aan Beyoncé, Snoop Dog en Usher. Het is helemaal duidelijk dat de R&B muziek die wij tegenwoordig kennen niet meer de R&B is waar het vroeger allemaal mee begonnen is.