Waarom kunnen mensen niet zonder muziek?

Waarom kunnen mensen niet zonder muziek

Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven en is gewoon niet meer weg te denken uit ons bestaan. Tijdens het feesten, tijdens het werken of gewoon op een mooie zomerdag: muziek is er altijd en overal en we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Maar waarom is dat nou juist? Waarom kunnen onze hersenen niet zonder muziek en waarom hebben wij als mens muziek echt wel nodig? De antwoorden op deze fascinerende vragen vind je hier op http://www.discogroothuis.nl!

Positief effect

Als je zegt dat je zonder muziek kan leven, dan ben je hoogstwaarschijnlijk heel hard aan het liegen. Muziek heeft namelijk verschillende doelen waardoor we niet mee zonder kunnen. Denk hierbij maar aan het verzachten van pijn of het positieve effect dat muziek heeft op ons humeur. Voel je je niet happy? Zet gewoon wat vrolijke muziek op, laat je helemaal gaan en dans de frustraties of droevige gevoelens van je af. Bovendien heeft muziek een positief effect op onze creativiteit. Terwijl je creatief bezig bent kan je luisteren naar muziek en dit stimuleert en prikkelt verschillende gebieden in de hersenen waardoor je creatiever wordt.

Het sociale aspect

Ook voor het sociale is muziek tegenwoordig niet meer weg te denken. Waar taal een barrière kan zijn, lost muziek dit probleem op want via muziek kan je elkaar begrijpen. Ook al begrijp je de tekst niet, toch kan muziek op je gevoel inspelen en kan het herinneringen opleveren. Bovendien is het fijn om te merken wanneer mensen van dezelfde muziek houden. Sta je onder grote druk dan kan muziek voor de perfecte afleiding zorgen. Zet de juiste muziek op en je zal merken dat je brein automatisch ontspannen geraakt.

Meer empathie

Muziek luisteren activeert verschillende gebieden in onze hersenen waardoor deze met elkaar gaan communiceren. Dit maakt dat het volume van de baansystemen tussen de verschillende delen van de hersenen gaan vergroten waardoor je meer empathie zou ontwikkelen. Als je al van kinds af aan naar de juiste muziek luistert dan kan je karakter er zelfs voor een deel door gevormd worden want het gebied waar de ontwikkeling van het karakter plaats vindt neemt toe in volume door te luisteren naar de juiste muziek.

Aanbevolen artikelen